ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentHemoglobin - Massor med information om Hemoglobin & Blod

Hemoglobin

Hemoglobin

Hemoglobin är ett järnhaltigt protein, som förutom att de färgar blodet rött, har den viktiga uppgiften att transportera syre (O2) från lungorna till kroppens alla celler och transportera bort koldioxid (CO2) från musklerna via lungorna och ut genom munnen. Hemoglobinet hjälper också till att hålla blodets surhetsgrad (pH-nivån) på en lagom nivå.

Bilda hemoglobin

Kroppen skapar sitt eget hemoglobin i ryggmärken samtidigt som de röda blodkropparna skapas. För att skapa hemoglobin behöver kroppen järn som dels tas upp via maten men även återanvänds järnet från gamla sönderfallande röda blodkroppar.

För att bilda hemoglobin krävs också folsyra och vitamin B12.

Blodprov för att mäta hemoglobinet

Blodet talar om på många sätt hur en allmänna hälsotillstånd är. Genom svaret från ett blodprov kan en läkare utesluta många diagnoser men även bli stärkt i någon av sina hypoteser. Det finns många olika tester av blodet och svar på blodprovet som kan göras och beroende på typ av test så tas blodprov på olika sätt.

Det vanligaste blodproven är:

Hemoglobinet
  • Hemoglobin, Hb, , som också kallas HB-prov eller HB-värde. Läkaren vi ofta feta vilket värde en patient har på hemoglobinet eftersom ett lågt hemoglobinvärde kan orsaka svaghet & trötthet, värk i muskler & leder eller allmänt konstig känsla. Ett lågt blodvärde kallas för blodbrist. Normalt tas blodprov för att mäta hemoglobin genom ett litet stick i fingret.
  • Trombocytvärde för att mäta mängden blodplättar och blodets förmåga att koagulera
  • Inflammationer med snabb-sänka (SR-Sänkningsreaktionen) för att upptäcka infektioner vilket kräver ett litet provrör med blod
  • Hematokritmätning som är ett mått på volymandelen röda blodkroppar av blodets volym
  • Olika typer av vita blodkroppar för att se på olika virus och bakterieangrepp
  • Blodsockernivå
  • Blodfett som t.ex. kolesterol
  • Mineral- och vitaminhalt i blodet
  • Antikroppar för att upptäcka allergier och infektioner
  • Marköranalys för att detektera olika cancerformer (PSA-prov), muskelskador, hjärtproblem, m.m.

Allt viktigt om blodsockermätning

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om blodsockermätningar men även en del viktigt om glykosmätning.Meny - Blodsockermätare
Till förstasidan på www.blodsockermatare.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter