ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentHemoglobin - Fakta om Hemoglobin och Hemoglobinvärde

Hemoglobinvärde

Hemoglobinvärde

Hemoglobinvärdet är individberoende och påverkas mycket lite av träning och fysisk aktivitet. I många syreupptagningsidrotter har flera utövare höga hemoglobinnivåer vilket kan ha två orsaker.

Tidigare var höga eller extrema nivåer på hemoglobinet oftast förknippat med dopning. Nu mer har det regelbundna och hårda kontroller för toppidrottarna men många ligger över genomsnittet på hemoglobinet och detta beror inte på träningen utan på det naturliga urvalet. De som inte har höga hemoglobinnivåer har mindre sannolikhet att lyckas bra i en konditionsidrott som kräver hög syreupptagningsförmåga.

Hur mäts hemoglobinvärdet?

Hemoglobin mäts i enheter [gram hemoglobin per liter blod].

Vad är ett normalt värde på hemoglobin?

Ett normalt hemoglobinvärde ska ligga inom ett spann som är olika för män och kvinnor.

  • Män: 120-155 [gram hemoglobin per liter blod]
  • Kvinnor: 130-170 [gram hemoglobin per liter blod]

Lågt hemoglobin

Mäta Hemoglobinvärdet

Vid låga blodvärden eller hemoglobinnivåer innebär det att patienten kan kanna sig snurrig och allmänt trött. B lodbrist kan också leda till följdsjukdomar som hjärtsvikt. Ett värde under 120 gram hemoglobin per liter blod anses lågt hemoglobin och klassas som blodbrist eller även kallat anemi.

Normalt beror blodbristen på brist på järn som kan korrigeras lätt via maten eller via kosttillskott, men blodbrist kan också orsakas av brist på folsyra eller B12-vitamin som krävs för att bilda hemoglobin. För gravida som hela tiden utökar mängde blod i kroppen är det vanligt att få blodbrist.

Vi tillfällen då man förlorar en större mängd blod som vid menstruation, blodgivning eller en blödande skada så kompenserar kroppen snabbt mängden blod men inte lika snabbt mängden hemoglobin vilket leder till tillfällig blodbrist under ett antal dygn.

Det finns även många olika sjukdomar som orsakar blodbrist genom att de röda blodkropparna lätt faller sönder eller benmärgen har svårt att producera rätt mängd hemoglobin och röda blodkroppar.

Högt hemoglobin

Mäta Hemoglobinvärdet

En del personer har naturligt höga blodvärde och därmed bra syreupptagningsförmåga.

Det går att öka mängde röda blodkroppar genom att leva längre tid under syrebrist på t.ex. hög höjd, tobaksrökning eller lungproblem. Då kompenserar kroppen för syrebrister genom att ha mer röda blodkroppar i blodet.

Ett annat sätt att höja halten hemoglobin är att utsätta sig för vätskebrist.

Att ha ett högt HB-värde är skadligt eller även direkt farligt men det finns medicin som kan sänka hemoglobinhalten.Allt viktigt om blodsockermätning

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om blodsockermätningar men även en del viktigt om glykosmätning.Meny - Blodsockermätare
Till förstasidan på www.blodsockermatare.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter